Nohrcon gratulerar vinnaren av Årets skol- och förskolebyggnad 2021: Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg. Juryn lovordade bland annat projektet för dess kalejdoskopiska tredimensionella värld av undervisningsutrymmen. En offentlig omröstning slog fast att Lindholmens nya plusenergi-landmärke förtjänade titeln. Ordförande i lokalnämnden i Göteborgs Stad, Christer Holmgren, M, ser det som en stor vinst att eleverna kan samlas i en gemensam byggnad med närhet till varandras olika kompetenser.
(Bild: KUB arkitekter)
Framtidens skola och skolornas fysiska rum är mer än någon gång tidigare på dagordningen och byggandet av nya skolor pågår i hela Sverige.
Med utnämningen till ”Årets skol- och förskolebyggnad” vill Nohrcon uppmärksamma de som har gjort det extra bra, så att de kan inspirera andra. Inspiration är också ledordet för Nohrcon:s årliga temavecka om framtidens skolor och inlärningsmiljöer 8 – 9 november i Stockholm.
Søren Øllgaard, partner & Design Director DK/SE/FR, Henning Larsen Architects A/S
Frida Brismar Pålsson, specialist inom inlärningsmiljöer och grundare/VD av Paradis Produktion
Mattias Palme, arkitekt, LLP Arkitektkontor AB
”Lindholmens tekniska gymnasium är en exakt prismatisk regelbunden volym med eleganta takfönster. Fasaderna är raffinerade, detaljerade och diskreta. Inuti öppnas en kalejdoskopisk tredimensionell värld av undervisningsutrymmen, flexområden och ett större trappsystem. Materialen är råa, balanserade i färger som stöder BOLD-designen. Sammantaget mycket framgångsrik.”
”Här på det nya Lindholmens tekniska gymnasium är alla tekniska utbildningar samlade på samma ställe i en fantastisk byggnad. Det främjar utveckling och ger elever och lärare möjligheter till utbyte med varandra över ämnesgränserna. Jag lyckönskar alla som får chansen att verka i den här ändamålsenliga och nu även prisbelönta byggnaden.”
”Det innebar en byggnadsteknisk utmaning att uppföra ett så specialritat hus som Lindholmens tekniska gymnasium, med flera specialsalar för utbildningar inom bland annat sjöfart och industriteknik. Den stora vinsten är att eleverna kan samlas i en gemensam byggnad med närhet till varandras olika kompetenser samt kunna erbjuda ett nära och bättre samarbete med branschen.”
”Det här är jätteroligt! Vi tycker själva att vår skola är den finaste som finns, och blir därför extra glada och stolta över detta fina pris. Att kunna ge elever och personal en fin och funktionell studie- och arbetsmiljö i en sådan här fantastisk byggnad känns mycket bra. Det har varit en lång process och ett spännande arbete med många inblandade, och denna utmärkelse blir ett kvitto på att vi har tänkt rätt.”
”Utnämningen är resultatet av ett gott samarbete mellan alla som varit involverade i projektet i kombination med professionell projektledning av Ulrika Videli och Ida Anvarian!”
”Projektet har haft god samverkan för att balansera det arkitektoniska och de tekniska installationerna, vilket har varit ganska utmanande. Projektet har genomstrålat en god projektkultur jag tänker att det är allas engagemang och goda vilja som har gjort att vi har kunnat leverera en arkitektonisk, kvalitativ och kostnadseffektiv produkt.”
”Vårt mål har varit att skapa en byggnad som ger Lindholmens tekniska gymnasium en tydlig plats. Att den med sin arkitektur manifesterar verksamheten och på så sätt prioriterar det viktiga innehållet. Den är utformad att stå emot tuffa utvändiga förutsättningar nere på det gamla varvsområdet. Samtidigt ska insidans volymer erbjuda teknisk flexibilitet samt gemenskap, överblick och värme i det centrala, trädesignade atriet. Att skolan nu får priset ”Årets skol- och förskolebyggnad 2021” gläder oss oerhört!”
KUB Arkitekter:
Lindholmens tekniska gymnasium är den första kommunala gymnasieskolan som byggts i Göteborg på nästan 25 år. En viktig önskan var att byggnaden skulle manifestera utbildningen och bli ett tydligt landmärke på Lindholmen. Samtidigt skulle skolan smälta in i områdets varvs- och industrimiljö. Därför utformades den av mörkbrunt hårdbränt tegel och sågtandsformade taket med solcellspaneler och solfångare.
Skolan är i fem plan med ett centralt inre rum bestående av två atrier. Atrierna är verksamhetens hjärta och tydliga samlingspunkter. Här kan man på olika nivåer finna sin egen plats för studier, samtal och sparring. Kring atrierna har man placerat de flesta av elevernas förvaringsskåp vars funktion leder eleverna ut mot ljusgården.
Våningarna är helt fria från pelare ”inne i systemet” och blir därmed maximalt flexibla. Balkarnas hålrum används för horisontella tekniska installationsdragningar. Ventilations-, sprinkler-, rör-, data- och elledningar kan flexibelt dras fram inom balkarnas höjd. Dessa installationer kan på så sätt pedagogiskt användas i undervisningen. Samtliga ytor inom byggnaden kan användas som lektionssalar eller utrymmen vars funktionskrav kräver höga höjder – en viktig del i konceptet.
Lindholmens tekniska gymnasium är en nollenergibyggnad. Det vill säga att byggnaden själv producerar all energi som krävs för uppvärmning, ventilation, elektricitet, varmvatten med mera. På molniga och riktigt kalla vinterdagar kompletteras solenergin med bergvärme / geolager och möjligheten att koppla in fjärrvärme.
• ”Bra tänkt med att eleverna kan se installationer i deras utbildning, samtidigt som nollenergi kan sporra dem vidare till att det faktiskt går.”
• ”Det byggs fler för- och grundskolor, så det är roligt när någon bygger en gymnasieskola och utformar den för att vara en del av undervisningen. Det tyder på respekt för ungdomarna som ska gå där.”
• ”Ekovänligt, ljust och rymligt. Inspirerande både för elever och lärare.”
• ”En byggnad som sätter praktik och teknik i första rummet och som inte är rädd att visa det.”
• ”En inspirerande miljö för dagens ungdomar som ska ta oss in i framtiden. Byggnaden visar respekt för kunskap, lärare och elever. Helheten inger hopp om en ljus framtid.”
• ”Exteriören speglar platsens historia och interiören visualiserar skolans tekniska inriktning – det är mer än en väl genomtänkt skolbyggnad!”
• ”Fint anpassat till den gamla varvsmiljön och släktskapet med äldre industribyggnader.”
• ”Funktion, estetik och pedagogik i perfekt förening.”
• ”Ger uttryck för ordet ”teknik” i arkitekturen, passande till ett teknikgymnasium.”
• ”Mycket elegant, stram och samtidigt lekfull.”
• ”Spännande arkitektur med stark koppling till verksamhetens ändamål.”
• ”Så coolt och modernt!”
• ”Tänk att få inspiration till studier i den byggnaden varje dag! Toppklass!”
• ”Vacker arkitektonisk byggnad och älskar att den är en sk 0-byggnad. Känns modern och cirkulärt hållbart.”
• ”Äntligen en modern gymnasiebyggnad i Sveriges näst största stad.”
KUB arkitekter /// Lindholmens Tekniska Gymnasium /// Betonmast Göteborg
Peter Green Melgaard, kommunikationschef, D: +45 60 15 71 15, e-post: pm@nohrcon.com
Överblick över dagarna:
8 november: studiebesök till nya och renoverade skolor i Stockholmsområdet
9 november: konferens om framtidens skola
Anmäl 3, betala för 2! Gäller till den 23 september 2021!
Om du anmäler dig i god tid får du ta del av en early bird-rabatt och kan anmäla 3 men bara betala för 2.